marian boyer

 

 

 

                              toneel

Altijd februari

 

Een oudere vrouw in een café herinnert zich, niet voor de eerste keer, haar twee jongere zusters. Ooit maakte ze deel uit van een drieling. Maar bij een schietincident voor hun school komen er twee om het leven.

 

Gelezen door Marjon Brandsma, Wendell Jaspers en Daphne de Winkel op 10 mei 2006. Platform Theaterauteurs, De Toneelschrijfdagen #6 De Balie.

 

Dat

 

Een dochter bezoekt haar moeder. Ze hebben elkaar lang niet gezien. De moeder wil haar laatste verjaardag vieren en daar moet de dochter mee helpen. Tot feestelijkheden komt het niet. Dat is een ragfijn spel tussen twee vrouwen die afhankelijk zijn van elkaar. Wie wint, is niet per se de winnaar.

 

Gelezen bij het Platform Theaterauteurs door José Kuijpers en Annet Kouwenhoven.

Au

 

Ze zijn met zijn vijven in het bos op pad als het onweer losbarst en besluiten te schuilen in een verlaten huis. Voorbij de drempel verliezen ze hun tijdsbesef. Ze krijgen er hun herinneringen voor terug. Een tekst voor het jeugdtheater t/m 88 jaar.

 

Première 19 januari 2006, Theater Artemis. Regie Moniek Merkx.  Spelers Pètra Ardai, Brenda Bertin, Niek van der Horst, Joost Koning, Manon Nieuweboer.

Bomma steken

 

Een oude vrouw verschanst zich op haar zolder. Zij heeft haar stad zien veranderen en, stukje bij beetje, zien verdwijnen. Haar waarnemingen in het nu worden gekleurd door de oorlog, haar tijd is niet langer de hare. Het gebouw waarin zij woont staat op de nominatie gesloopt te worden. Zij verzet zich daartegen en wil alleen nog dood haar huis verlaten. Zij vraagt haar kleinzoon haar, als het dan toch moet, een handje te helpen.

 

Première 16 april 2001, Tweetakt Festival|Den Dam vertelt, Antwerpen

De grieten van de Hemelstraat

 

Twee jonge meisjes bestrijden op eigen wijze wat zij  ‘de rotte maatschappij’ vinden. Als verlossing kiezen de twee het einde van hun wereld. In een schuur achter de kerk bereiden ze zich ritueel voor op hun verlossing. 

 

Première 26 september 2002, De Vorst, Tilburg. Regie René Jagers.  Spelers Griet Dobbelaere, Sandra Stark. Productie 3 Ons|Productiehuis Brabant

Rauw

 

In Rauw gaat de getalenteerde Fanny op weg. Haar ongeduld is groot, haar verlangen naar roem nog groter. Onderweg wordt zij geconfronteerd met haar dode zusje Sue. Ooit hebben de twee zussen elkaar iets beloofd. Die belofte moet nu door Fanny worden ingelost.

 

Première 18 september 1998 Schouwburg Arnhem. Regie Arie de Mol. Spelers Mirjam en Bernardien Sternheim. Productie InDependance

Het duiven-evenwicht

 

Een meisje van 15 vertelt ons haar leven aan de hand van fragmenten uit haar dagboek. Ze draagt een grote last, zo groot dat zij zichzelf stoer heeft gesplitst tot twee personen. Deze twee helpen de grootvader te sterven.

 

Première 24 juni, huislocaties Tilburg. Regie René Jagers|Merel Beernink.  Spelers Ianka Fleerackers|Vivian Bastiaensen. Productiehuis Brabant|Buro Movilé

John West

 

Thomas Wasserman, veertig jaar en ogenschijnlijk doorsnee, vertelt over zijn leven. In korte, indringende scènes fileert hij zijn jeugd.  Als jongen heeft hij tijdens een vakantie zijn moeder zien verdrinken. De rol van de vader is tot op heden onopgehelderd. Een licht stuk, donker tegelijk.

 

Première 27 september 1995 De Vorst. Regie Maarten van der Put. Speler John Segers. Productie De Vorst.

Goud op sneeuw

 

Mok, eskimojongen en Annie Swilhula, kind van de woestijn, vinden elkaar in hun behoefte aan vriendschap. Op de Noordpool wordt het warm. Een stuk voor kleuters dat ouders laat dromen.

 

Première 8 januari 1995. Regie Marian Boyer. Spelers Michiel Varga Esmé Bos Bas Heerkens Productie Theater Feniks

 

 

Sool

 

Een schoolmeisje van zestien vertelt ons over haar zwervende leven. Voor het herkennen van gevaar en schoonheid vertrouwt ze op haar zintuigen.  Door de ogen van het meisje maken we kennis met een manier van overleven die het overwegen waard is.

 

Première 29 mei 1994, Utrechtse School. Regie Marian Boyer. Speler Mirjam Sternheim. Productie: Theater a/d Werf. Reprise Festival [on] terecht  [on] opgemerkt, Frascati: de negen  meest spraakmakende voorstellingen binnen het circuit van kleinschalige initiatieven

Het omarmen van een paard

 

Een broer en zijn zus zien elkaar weer in het plattelandshuis waar zij samen opgroeiden. Een oude boerin en haar criminele neef spelen een rol in een fatale afloop die geregisseerd lijkt door de broer.  Avondvullend, klassiek toneelstuk waarin de personages zichzelf, elkaar en hun leven beschrijven in sterke monologen; in de scherpe dialogen loopt de spanning op.

 

Première 13 januari 1993, Schouwburg Arnhem. Regie Marian Boyer. Spelers José Kuijpers, Willem Kwakkelstein, Hilde Wils, Michiel Varga. Productie InDependance

Helle kijkers

 

Twee vriendinnen kennen elkaar vanaf hun jeugd. In Helle kijkers gaan ze tot de bittere kern. De geldigheid van hun vriendschap staat onder vuur. Ze komen tot de ontdekking dat ze uit elkaar zijn gegroeid. Met dat besef moeten ze verder.

 

Première 12 oktober 1993. Regie Moniek Merkx. Spelers Mirjam Sternheim Karla Wieringa. Productie InDependance. Genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 1993.

Op en neer

 

In een besneeuwd berglandschap treffen een man en een vrouw elkaar. Hij, op de vlucht voor een daad die hij—onbewust?- heeft begaan, zij als getuige op zoek naar de man die een andere vrouw doodde. Ze confronteert de gevluchte man op met zichzelf, door zich op haar beurt als man voor te doen die op zoek is naar de witte stilte van de berg,

 

Première 16 september 1993 Theater Frascati. Regie Matin van Veldhuizen. Spelers José Kuijpers en Marc van Eeghem. Productie Carrousel

Gebied (ism Pamela Koevoets)

 

Een vertelling over twee zusjes die begint in het Amsterdam-Oost van de wederopbouw. D en L zijn kinderen van Indische ouders in een vreemde wereld, waar ‘de nieuwe tijd’ elke herinnering aan oorlog wegwist. Hun leven wordt bepaald door de zwijgzaamheid van hun vader, die de Jappenkampen heeft overleefd.

 

Première 18 september 1991, Schouwburg Arnhem.  Spelers Hilde Wils en Marian Boyer. Productie InDependance.  Gebied werd onderscheiden met de Mr. H.G. van der Viesprijs en voorgedragen voor het Theaterfestival.

Het uur van de ster

 

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Clarice Lispector. Met Pip Bek, Erik Snel en Hilde Wils.  Geen verdere gegevens beschikbaar.

Poste restante

 

Twee zussen reconstrueren een (fictief?) verleden. Met Ditha van der Linden en Marian Boyer. De muziek werd speciaal voor de voorstelling gecomponeerd door de Minny Pops/Wally Middendorp.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

witte ster  = bestelbaar via VVL Theaterteksten

groene ster = boekje #39 bij De Nieuwe Toneelbibliotheek